Вживання червоного або білого вина безпечніше з точки зору ризику інсульту в порівнянні з іншими видами алкоголю, випливає з результатів дослідження вчених Університету Аделаїди (Австралія).
За даними фахівців, вживання менш ніж шести стандартних склянок алкоголю на тиждень пов’язане з найнижчим ризиком розвитку фібриляції передсердь (ФП). ФП – це нерегулярна та прискорена частота серцевих скорочень, яка може збільшити ризик інсульту, серцевої недостатності та інших серцевих ускладнень. Серед симптомів – прискорене серцебиття, задишка та слабкість.
За словами провідного автора Семюела Ту з Центру порушень серцевого ритму Університету Аделаїди, у тих, хто вживав менше шести стандартних доз алкоголю на тиждень, був найнижчий ризик розвитку ФП (під стандартною порцією алкоголю у дослідженні розуміється близько 100 мл вина та 285 мл пива) .
«Ми також виявили, що споживання пива і сидру було пов'язане з великим ризиком фібриляції передсердь у порівнянні з вживанням червоного та білого вина. передсердь. Для тих, хто нині вживає алкоголь, вживання червоного чи білого вина потенційно може бути безпечнішою альтернативою іншим видам алкогольних напоїв», — наводяться у дослідженні його слова.
При цьому зазначається, що результати дослідження не застосовні до тих, хто вже страждає на ФП.